Αρχαία λατομεία που έκαναν την Καρυστία παγκοσμίως γνωστή
Κατά την αρχαιότητα, η νότια Καρυστία ήταν διάσημη για το μάρμαρο της. Τα αρχαία λατομεία της Όχης βρίσκονται στις νότιες πλαγιές της, μεταξύ των χωριών Μεκουνίδα και Αετού. Ο Στράβων γράφει για τους περίφημους, «καρυστινούς κίονες» οι οποίοι ήταν μονόλιθοι. Ήταν τόσο εντατική η λατομική δραστηριότητα ώστε στο Μαρμάρι, τον κύριο κόμβο εξαγωγής καρυστινού μαρμάρου, υπήρχε ναός για τη λατρεία του Μαρμαρίνου Απόλλωνα.
Η εντατική εξόρυξη του μαρμάρου πρέπει να έγινε κυρίως τη Ρωμαϊκή εποχή. Στην εποχή του Ιουλίου Καίσαρα (60-44 π.Χ.) και του Αυγούστου, το καρυστινό μάρμαρο ήταν περιζήτητο στη Ρώμη, κυρίως για την κατασκευή μονολιθικών κιόνων. Χρησιμοποιούνταν επίσης σε επενδύσεις τοίχων και δαπέδων. Ακόμα και σήμερα στο Μοναστηράκι της Αθήνας, μπορεί κανείς να θαυμάσει μονολιθικούς κίονες καρυστινού μαρμάρου στη βιβλιοθήκη του Αδριανού.
Το αξιολογότερο μνημείο της αρχαίας λατομίας βρίσκεται στη θέση Κύλινδροι Μύλων. Εδώ διατηρούνται, στη θέση όπου λαξεύτηκαν από το μητρικό πέτρωμα, γιγάντιοι μονολιθικοί κίονες μήκους 12 μέτρων, οι κύλινδροι, όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι. Το πιο ενδιαφέρον από όλα, είναι η πιθανότητα σύνδεσης των αρχαίων λατομείων με τα δρακόσπιτα της νότιας Εύβοιας. Υπάρχει η θεωρία ότι τα δρακόσπιτα ήταν ναοί αφιερωμένοι στον προστάτη των λατόμων Ηρακλή, που θωρώντας τους από μακριά τους έδινε κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουν το πολύμοχθο έργο τους. Ένας στρατιωτικός συναγερμός, ίσως η απειλή της πτώσης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τον 3ο αιώνα μ.Χ., είχε αποτέλεσμα την αποχώρηση της ρωμαϊκής φρουράς και την παύση της λειτουργίας των λατομείων.
Με αφετηρία τους Μύλους μπορούν να οργανωθούν ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές σε ιδιαίτερα αξιοθέατα. Εδώ είναι και ο τελευταίος σταθμός για τον ορειβάτη που θ' ανεβεί την Όχη. Η πιο εντυπωσιακή στάση των πεζοπόρων είναι τα αρχαία λατομεία που σώζονται στο πάνω μέρος της κοιλάδας των Μύλων. Πάνω από το λατομείο, εκεί όπου συνεχίζει το μονοπάτι προς την Όχη, δεσπόζουν τα μεγάλα βράχια της Κακιάς Σκάλας. Σώζεται ακόμη ένα μεσαιωνικό καλντερίμι, που περνά ανάμεσα από επιβλητικούς γκρεμούς.
Η περιοχή της Κακιάς Σκάλας είναι τόπος φωλιάσματος για αρπακτικά πουλιά όπως ο σπιζαετός και ο φιδαετός. Κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση μπορεί κανείς να κάνει παρατήρηση πουλιών, χρυσαετών, όρνιων, σφηκιάρηδων και άλλων σπάνιων αρπακτικών. Επιπροσθέτως, τα μεγάλα βράχια είναι καταφύγια για πολλά σπάνια αγριολούλουδα.