Καστέλο Ρόσσο
Το κάστρο δεσπόζει στους πρόποδες της Όχης. Βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την Κάρυστο μεταξύ των χωριών Γραμπιάς και Μύλων. Σημαντικό αξιοθέατο στις πολιτιστικές και ιστορικές διαδρομές.
Το πρώτο οχυρό στο μετέωρο λόφο του σημερινού κάστρου χτίστηκε από τους Βυζαντινούς το 1030. Το μεσαιωνικό Καστέλλο Ρόσσο χτίστηκε πάνω στις βυζαντινές βάσεις κατά μια εκδοχή από το βαρόνο Ραβανό Δαλεκάρτσερι μεταξύ 1209 - 1216. Καταλήφθηκε από τους Φράγκους και αγοράστηκε μεταγενέστερα από τους Ενετούς οι οποίοι το κατείχαν για 104 χρόνια. Αργότερα, στην οθωμανική περίοδο (1470-1830), οχυρώθηκε ακόμη πιο μεγαλόπρεπα από τους Τούρκους. Την περίοδο της Επανάστασης του 1821 δόθηκαν πολλές μάχες για την άλωση του κάστρου. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Νικόλαος Κριεζώτης γνωστός ως «λιοντάρι της Εύβοιας» και ο Γάλλος φιλέλληνας Φαβιέρος το πολιόρκησαν δίχως αποτέλεσμα. Το κάστρο άνοιξε τις πόρτες του στους Έλληνες μετά την απελευθέρωση, το 1833. Σήμερα, από τον επιβλητικό βράχο του αγναντεύει τον κόλπο της Καρύστου κρατώντας μέσα στους ερειπωμένους τοίχους του τις αναμνήσεις και τα μυστικά του παρελθόντος. Το κάστρο προσφέρεται για φυσιολατρική περιήγηση. Στους ερειπωμένους τοίχους φύονται σπάνια αγριολούλουδα όπως η καμπανούλα της Καρυστίας (Campanula celsii carystea), ενώ στα βράχια του φωλιάζουν γαλαζοκότσυφες, βραχοτσοπανάκοι, βραχοκιρκίνεζα και άλλα πουλιά των γκρεμών.
Η κοιλάδα των Μύλων
Ανατολικά του κάστρου και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την Κάρυστο βρίσκεται το χωριό Μύλοι. Διασχίζεται από το ρέμα Πλατανίτσες, που κατεβαίνει από την Όχη προς την Κάρυστο. Οφείλει την ονομασία του στους πολλούς νερόμυλους που συντηρούσε κάποτε το ποτάμι. Το χωριό έχει πετρόχτιστες κρήνες, παλιά αρχοντικά και τοξωτά γεφύρια, μάρτυρες της ακμής του στο παρελθόν.
Το Φρούριο Μπούρτζι της Καρύστου
Το Μπούρτζι βρίσκεται στον κύριο παραλιακό δρόμο της πόλης της Καρύστου. Μεσαιωνικό μνημείο κτισμένο το 1350 μ.Χ.
Είναι διώροφο εξαγωνικού σχήματος με πολλές πολεμίστρες και 24 μπουκαπόρτες περιβόλου. Ενα από τα σημαντικά αξιοθέατα κατά τις τουριστικές, πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή. Σώζεται ακέραιο. Για την ανέργεση του οι Βενετοί χρησιμοποίησαν (δυστυχώς) ως δομικά υλικά τα μαρμάρινα κομμάτια από Ρωμαϊκό Μαυσωλείο, που βρίσκεται στο κέντρο της αγοράς (στα Εβραϊκά).
Το φρούριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διατίθεται απο την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την έκθεση εικαστικών έργων κατοίκων (κυρίως) της Καρύστου και της Νότιας Εύβοιας.
Κάστρο των Αρμένων
To κάστρο των Αρμένωνή Λαρμένων, είναι από τα μνημεία που σηματοδοτούν την ιστορική συνέχεια στην περιοχή των Στύρων. Τα ερείπιά του σώζονται στην κορυφή του Αγίου Νικολάου ή Διακόφτι (ύψ. 450 μ.), στο βουνό Κλιόσι στα Στύρα στην Νότια Εύβοια. Χτίστηκε από τους Φράγκους πάνω στο τείχος της αρχαίας ακρόπολης των Στύρων. Στις αρχές του 1300 μ.Χ. καταλαμβάνεται από τους Καταλανούς, οι οποίοι το 1373 πωλούν το οχυρό στους Ενετούς. Η χρήση του συνεχίζεται και μετά την κατάληψη της Εύβοιας το 1470 από τους Οθωμανούς. Αξιοθέατο μνημείο σημαντικό, ενώ η πεζοπορία ως αυτό αποτελεί ιδιαίτερη εμπειρία κατά τις τουριστικές, ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή της νότιας Εύβοιας.