© All rights reserved byAetos Beach Bungalows
Developed by iSoftCloud
Η Πόλη της Καρύστου

Η Πόλη της Καρύστου

Η Κάρυστος, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας και σε μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες της.

Έχει μοντέρνο ρυμοτομικό σχέδιο, πλατείες και νεοκλασικά κτίρια, αρχοντικά και παραδοσιακά οικήματα. Oι παραλίες της Καρύστου και το λιμάνι με τα παραδοσιακά καφενεία, τα ουζερί και τις γραφικές ταβέρνες, προδιαθέτουν τον επισκέπτη να αφεθεί κάτω από τη σκιά της μουριάς με ούζο και ντόπιους μεζέδες.

Διαδρομές - Αξιοθέατα

Σημείο αναφοράς της πόλης στο ανατολικό άκρο του λιμανιού, το Μπούρτζι. Καλοδιατηρημένος επιλιμένιος προμαχώνας, εξαγωνικού πεταλοειδούς σχήματος. Υπολογίζεται πως χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τους Ενετούς. Απέναντι σχεδόν, επί του παραλιακού δρόμου, στεγάζεται το Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα. Περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη 11.000 τόμων, συγκροτημένη με τα διεθνή πρότυπα επιστημονικής οργάνωσης.

Στο ίδιο κτίριο το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί εκθέματα, που μαρτυρούν τη σπουδαία ιστορία της περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκτίθενται ευρήματα από τα Δρακόσπιτα Καρύστου και Στύρων, το ναό του Ποσειδώνα της αρχαίας Γεραιστού (Καστρί) και κυρίως από την ίδια την πόλη, ιδιαίτερα από την Παλαιοχώρα. Τη λαογραφική ιστορία της Καρύστου παρουσιάζει "Το Καρυστινό Σπίτι", Λαογραφική Συλλογή Χ.Β.Δεληγιώργη. Στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μοσχονά, στο κέντρο της πόλης, συγκεντρώθηκαν με μεράκι τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, παλιά έπιπλα, κεντήματα, φωτογραφίες και γεωργικά εργαλεία. Βόρεια της πόλης, στο χωριό Μύλοι, δεσπόζει σε θέση απόλυτα οχυρή το Castello Rosso (Κοκκινόκαστρο). Χτισμένο από τους Λομβαρδούς (1205 μ.Χ.) πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης λέγεται πως πήρε το όνομά του από το κεραμιδί χρώμα της τοιχοποιίας του. Αποτέλεσε το μήλο της έριδος διαφόρων κατακτητών και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης. Ο ασφαλτόδρομος φθάνει κοντά στην είσοδο κάνοντας την πρόσβαση εύκολη.

Αρμονικοί Συνδυασμοί της Φύσης

Απέραντο γαλάζιο και βαθύ πράσινο, ατελείωτες αμμουδιές και πλούσια βλάστηση. Η ευρύτερη περιοχή της Καρύστου συνδυάζει απόλυτα τη θάλασσα και το βουνό. Στις μαγευτικές της παραλίες που ξεκινούν από το κέντρο σχεδόν της πόλης και εκτείνονται από τη μία άκρη του κόλπου έως την άλλη και σ' αυτές του Καβοντόρο, όπως το Ποτάμι, το Καστρί, το Λιβάδι, χαίρεσαι πραγματικά να περνάς τις διακοπές. Παρθένες ακρογιαλιές με καταγάλανα νερά και χρυσαφένια άμμο. Σε ρεματιές με πηγές και πελώρια πλατάνια που "κρύβουν" τον καυτό ήλιο, σε Μονοπάτια που σου φανερώνουν τοπία ήμερα, γεμάτα αγριολούλουδα και γρήγορα εναλλάσσονται με την άγρια ομορφιά απότομων βράχων μπορείς να απολαύσεις τις ομορφιές του βουνού. Σ' αυτήν εδώ την περιοχή τα χρώματα και τα αρώματα, η δύναμη και η γαλήνη συνυπάρχουν σ' ένα δέσιμο αρμονικό και χαρούμενο που ξεκουράζει και κάνει τον άνθρωπο να αντλεί ζωή από τη φύση.

Τοπική Κουζίνα

Περιορισμένη αλλά ενδιαφέρουσα. Δοκιμάστε κοκκινιστό κόκκορα με κουρκουμπίνες(είδος χειροποίητου ζυμαρικού) και σπιτική χορτόπιτα με τυρί στο ταψί. Το ντόπιο αλμυρό τουλουμοτύρι είναι εξαιρετικός μεζές για το ούζο.

Όλα τα εστιατόρια και οι ταβέρνες ψήνουν νοστιμότατα παϊδάκια από Καρυστινά αρνοκάτσικα και έχουν μεγάλη ποικιλία στα μαγειρευτά. Σε μερικά από αυτά σερβίρονται ντόπια λουκάνικα και ζυμωτό ψωμί.

Γευθείτε τα γλυκά του ταψιού, τα αμυγδαλωτά, το τοπικό παστέλι και τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού.

TOP