© All rights reserved byAetos Beach Bungalows
Developed by iSoftCloud
Η Περιοχή

Οι Παραλίες της Καρύστου

Ο κόλπος της Καρύστου σχηματίζεται από δύο ακρωτήρια, έχει πεταλοειδές σχήμα, είναι στραμμένος προς νότο και η ακτογραμμή του έχει μήκος πάνω από 20 km.

Το δυτικό ακρωτήριο ονομάζεται Παξιμάδα. Στην άκρη του ανατολικού ακρωτηρίου, του Κάβο-Μαντέλου, υπάρχει το νησάκι Μαντήλι. Λόγω της θέσης του στην ναυσιπλοΐα του Αιγαίου, πάνω στο νησάκι υπάρχει ένας σημαντικός φάρος που βοηθά τα σκάφη κατά την είσοδο στο Στενό του Καβοντόρου. Ο ορεινός όγκος που δεσπόζει (όρος Όχη), χάνει προοδευτικά το ύψος του προς νότο, (προς τις ακτές) και σχηματίζει παραλίες με ρηχά, ζεστά και ήρεμα νερά.

Οι παραλίες των ανατολικών ακτών έχουν βυθούς πιο πετρώδεις συγκριτικά με αυτούς των βορείων και δυτικών ακτών που είναι αμμώδεις και αρκετά ρηχοί.

Οι παραλίες όλες είναι απολύτως καθαρές, αφού εκτός των άλλων όλη η πόλη της Καρύστου είναι συνδεδεμένη σε κεντρικό σύστημα αποχέτευσης με βιολογικό καθαρισμό, γεγονός που απομακρύνει κάθε κίνδυνο επιβάρυνσης των νερών του κόλπου με υγρά οικιακά ή άλλα απόβλητα.

Οργανωμένες παραλίες εντός του κόλπου της Καρύστου (με ομπρέλες, ξαπλώστρες, αποδυτήρια, αναψυκτήρια κλπ) είναι:

Ψιλή Άμμος

Η παραλία Ψιλή Άμμος, είναι η ανατολική πλάζ της Καρύστου, δημοφιλής με κοσμοπολίτικο αέρα. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της πόλης, 600 περίπου μέτρα από το κέντρο της.
Η παραλία έχει νότιο προσανατολισμό και στις τρεις άλλες πλευρές της υψώνονται πλαγιές που της προσδίδουν μοναδικά χαρακτηριστικά και την προστατεύουν από τους ανέμους.
Στην βόρια πλευρά της, σε άμεση επαφή με την αμμουδιά, υπάρχει ένα ξενοδοχείο με πισίνα, ένα beach bar, καθώς και καθίσματα παραλίας με ομπρέλες.
Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 300 μέτρα.
Η παραλία είναι αμμώδης με κύριο χαρακτηριστικό την πολύ ψιλή άμμο (από εκεί και το όνομά της) και τα νερά είναι ρηχά, ζεστά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια.
Ο βυθός είναι αμμώδης και στα άκρα του, σε κάποια σημεία υπάρχουν βραχώδης σχηματισμοί μέχρι τον γιαλό.
Η πρόσβαση γίνεται εύκολα, με πέτρινες σκάλες που κατεβαίνουν από τον κεντρικό παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης της Καρύστου.
Κατάλληλη για κολύμπι και αναψυχή, η αγαπημένη ενός μεγάλου τμήματος της νεολαίας.

Η Δυτική Παραλία

Αρχίζει σχεδόν από το κέντρο της πόλης της Καρύστου, από το δυτικό άκρο του λιμανιού και εκτείνεται προς δυσμάς για περίπου 2 km.Το αρχικό κομμάτι της αποτελεί την ανατολική πλάζ, το μεσαίο τμήμα ονομάζεται Γαλλίδα και το δυτικό άκρο Ρηγιά, από το ομώνυμο ποταμάκι που εκβάλλει εκεί και σχηματίζει έναν ενδιαφέροντα βιότοπο.
Η παραλία έχει νότιο προσανατολισμό. Παράλληλα με την αμμουδιά, και για ολόκληρο σχεδόν το μήκος της, εκτείνεται ο παραλιακός δρόμος της πόλης, δίνοντας άμεση πρόσβαση σ’ αυτήν. Ο δρόμος χωρίζεται από την παραλία με μια σειρά από αρμυρίκια.

Η παραλία στα πιο πολυσύχναστα σημεία της έχει αποδυτήρια για τους λουόμενους και ντους.
Στο ανατολικό τμήμα της πλαζ υπάρχουν καθίσματα παραλίας με ομπρέλες, προσφορά των παραθαλασσίων καφέ και αναψυκτηρίων.
Η τοπωνυμία είναι, Κρεμάλα.
Συγκεντρώνει ικανό αριθμό λουομένων που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των καταστημάτων (καφέ, ποτό, φαγητό).
Τα νερά είναι ρηχά, καθαρά, ζεστά, ασφαλή για τα παιδιά, με αμμώδη βυθό σε όλη την έκταση αυτού του τμήματος (300 μέτρα).
Αμέσως δυτικότερα, η παραλία εξακολουθεί να είναι αμμώδης, αλλά, υπάρχει ένα τμήμα με βραχώδη βυθό για περίπου 250 μέτρα, κατάλληλο για εξερεύνηση με μάσκα. Μετά τα 7-8 μέτρα μακριά από τον γιαλό, ο βυθός είναι αμμώδης.
Τα πολλά αρμυρίκια, που «κλείνουν» την παραλία από την βόρεια πλευρά της, προσφέρουν πλούσιο ίσκιο. Υπάρχουν επίσης, ψάθινες ομπρέλες, μόνιμα τοποθετημένες, κατά μήκος της παραλίας.
Στο δυτικό άκρο αυτού του τμήματος της παραλίας υπάρχει μία «γλίστρα» για να ρίχνονται στο νερό μικρά σκάφη αναψυχής.

Κατόπιν, αρχίζει το τμήμα εκείνο της παραλίας που ονομάζεται «Γαλλίδα» και εκτείνεται για 750 μέτρα περίπου.
Η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά είναι σχετικά ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια.
Τα αρμυρίκια προσφέρουν τον πλούσιο ίσκιο τους καθώς και οι ψάθινες ομπρέλες.
Στο τμήμα αυτό υπάρχει μια καντίνα και σ’ ένα σημείο της, ένα εποχιακό ποταμάκι σχηματίζει έναν μικρό βιότοπο.
Η πρόσβαση είναι άμεση από τον κεντρικό δρόμο.

Το δυτικότερο τμήμα της Δυτικής Παραλίας ονομάζεται Ρηγιά.
Εδώ, επίσης, η παραλία είναι αμμώδης (έκταση 550 μέτρα), με αμμώδη βυθό και σχετικά ρηχά νερά.
Το χαρακτηριστικό του τμήματος αυτού είναι ότι η σειρά με τα αρμυρίκια χωρίζει την αμμουδιά από έναν μικρό βιότοπο ενός στρέμματος περίπου, βόρεια της παραλίας. Εκεί καταλήγει το ποτάμι Ρηγιά και η χαμηλή βλάστηση είναι από βούρλα και καλαμιές.
Αυτή η έκταση πλημμυρίζει με τις χειμερινές βροχές και μέχρι αργά την Άνοιξη, προσελκύει πολλά είδη αποδημητικών. Το ποτάμι έχει ψάρια, κυρίως αφρόψαρα που μπαίνουν μέσα από την θάλασσα.
Στο δυτικότατο άκρο της Ρηγιάς, υψώνονται βράχια που αφ΄ ενός σχηματίζουν 2-3 πολύ μικρές και γραφικές παραλιούλες, αφ΄ ετέρου, προσφέρουν καταφύγιο σκιάς.

Ο εκτεταμένος αμμώδης βυθός αυτού του τμήματος του κόλπου της Καρύστου είναι σπουδαίος βιότοπος για πολλά είδη οστράκων. Αυτά με την σειρά τους αποτελούν τροφή για τα ψάρια της άμμου και τα χταπόδια. Έτσι, η περιοχή προσελκύει την προσοχή των ερασιτεχνών ψαράδων αλλά και αυτών που παρατηρούν τον βυθό με μάσκα.

Αλυκές ή Κάβος

Βρίσκεται στην ανατολική, πλευρά του κόλπου της Καρύστου, περίπου 5,5 km από το κέντρο της πόλης.
Το τοπωνύμιο της περιοχής είναι Αλυκές ή Κάβος.
Η παραλία έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και το δυτικό άκρο της προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους.
Υπάρχει καντίνα, καθώς και καθίσματα παραλίας με ομπρέλες.
Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 450 μέτρα.
Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά, έχει και περιοχές με βότσαλο. Λόγω της μεγάλης έκτασής της, ο βυθός της παραλίας δεν είναι ομοιόμορφος. Τα νερά, στο μεγαλύτερο μέρος είναι σχετικά ρηχά και αμμώδη και στα άκρα της, σε κάποια σημεία, υπάρχουν βραχώδης σχηματισμοί μέχρι το γιαλό.
Είναι μια παραλία που προτιμούν όλες οι ηλικίες.

Η εναλλαγή άμμου και βράχων συνεχίζεται μέχρι τα βαθιά κάνοντας τον βυθό κατάλληλο για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα. Γενικά, είναι μία καλή παραλία για θαλάσσια σπορ.
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που έρχεται από την Κάρυστο.
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και μετά το χωριό Αετός, στρίβοντας δεξιά, ακολουθεί τον παραθαλάσσιο δρόμο.
Στο δυτικό άκρο της παραλίας, τα ψηλά βράχια σχηματίζουν ένα φυσικό καταφύγιο που προστατεύει τους λουόμενους από τον ήλιο.

Μπούρος – Άγαλμα

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του κόλπου της Καρύστου, περίπου 10 km από το κέντρο της πόλης.
Το τοπωνύμιο της περιοχής είναι Μπούρος.
Η παραλία έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και προστατεύεται απ΄ όλους τους ανέμους.
Υπάρχει καντίνα, καθώς και καθίσματα παραλίας με ομπρέλες.
Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 80 μέτρα.
Η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά είναι σχετικά ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια.
Μετά τα 20-25 μέτρα μακριά από τον γιαλό, ο βυθός είναι πετρώδης και κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό δρόμο που είναι ασφαλτοστρωμένος από την Κάρυστο μέχρι τον Μπούρο.
Από την Κάρυστο, ακολουθούμε ανατολικό προσανατολισμό και μετά το χωριό Αετός, στρίβοντας δεξιά, ακολουθούμε τον παραθαλάσσιο δρόμο.
Στο δυτικό άκρο της παραλίας, πάνω στα βράχια, τραβά την προσοχή το άγαλμα «του κενταύρου με την νύμφη», έργο λαϊκού καλλιτέχνη.
Στην παραλία υπάρχει μία «γλίστρα» για να ρίχνονται στο νερό μικρά σκάφη αναψυχής.

Μη Οργανωμένες παραλίες εντός του κόλπου της Καρύστου:

Άλλες είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές με εύκολη πρόσβαση κι άλλες πιο απομονωμένες και παρθένες.

 • Παραλία Ματαλιά Μπούρου, Κάρυστος
 • Παραλία Αγία Ειρήνη
 • Παραλία Ματαλιά Μπούρου, Κάρυστος
 • (ή Κουτσούκου), Κάρυστος
 • Παραλίες Τα Βαγονάκια, του Δικηγόρου, το Χάλασμα, η Κολυμπήθρα και η Σβόλη
 • Παραλία Νησάκι Καρύστου
 • Παραλία Τρυπιόβραχος Καρύστου
 • Παραλία τα Μάρμαρα Καρύστου
 • Παραλία Άγιος Αντώνιος
 • Παραλία Άγιος Αθανάσιος
 • Παραλία Λιβαδάκι
 • Παραλία Κατσούλι
 • Παραλία Πέρα Κατσούλι (Καλή Κυρά)
 • Παραλίες Ελιά, Παλιοπυθάρα, Καλύβι Σαραβάνου
 • Παραλία Μνήματα
 • Παραλία Αγία Παρασκευή
 • Παραλίες Καλαμίτσι

10 όμορφες παραλίες στο στενό του Καβοντόρο:

Στο μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας, το βουνό Όχη διατηρεί μεγάλο υψόμετρο, καταλήγει με γκρεμούς στη θάλασσα και επιτρέπει μόνο σε λίγες περιπτώσεις να δημιουργηθούν παραλίες. Κυρίως, οι πολυετείς χείμαρροι έχουν καταφέρει να κόψουν περάσματα μέσα από τα βουνά, να σχηματίσουν στενές κοιλάδες-φαράγγια και γραφικές αμμουδιές στις εκβολές τους. Η πρόσβαση σ΄ αυτές από την ξηρά είναι επίπονη, αλλά εύκολη από την θάλασσα με σκάφος.
Υπάρχουν και λιγοστές παραλίες που είναι προσιτές με σχετικά καλούς δρόμους.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι παραλίες είναι ερημικές, και περικλείονται από ψηλούς βράχους-γκρεμνούς.
Οι παραλίες έχουν ανατολικό προσανατολισμό και ο βυθός τους, είτε είναι αμμώδης είτε πετρώδης, έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά των βυθών που δέχονται μεγάλα κύματα. Βαθαίνουν απότομα, έχουν λιγοστά φύκια και σχεδόν καθόλου όστρακα.
Τα μεγάλα κύματα δημιουργούνται από τα ισχυρά αέρια και θαλάσσια ρεύματα του στενού που σχηματίζει η Καρυστία με το νησί Άνδρος των Κυκλάδων. Όταν φυσάει άνεμος, χρειάζεται επαγρύπνηση. Για εντάσεις μέχρι 3-4 μπωφόρ πρέπει να μπαίνουμε στο νερό πολύ προσεκτικά. Σε περιπτώσεις ανέμων ισχυρότερων των 5 μπωφόρ, η είσοδος στη θάλασσα δεν είναι καλή επιλογή.

1. Ποτάμι

Η πιο δημοφιλής παραλία στην ακτογραμμή του στενού του Καβοντόρο, στο νότιο τμήμα της.
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρο με το νησί Άνδρο στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το χωριό Πλατανιστός. 2 km μετά τον Πλατανιστό, αφήνουμε τον κυρίως ασφαλτοστρωμένο δρόμο και στρίβουμε στον χωματόδρομο δεξιά, ακολουθώντας τις ταμπέλες, προς τον οικισμό Ποτάμι.

Απέχει περίπου 30 km από την Κάρυστο.
Ένα ποτάμι ξεκινά από ψηλά (Πανωχώρι), διασχίζει το χωριό Πλατανιστός και φτάνοντας χαμηλά δημιουργεί μία μικρή εύφορη πεδιάδα. Απ΄ αυτό πήρε το τοπωνύμιο η περιοχή. Λίγο πριν καταλήξει στην θάλασσα, το ποτάμι διασχίζει ένα δάσος με πλατάνια. Το καλοκαίρι που τα νερά είναι λίγα, ο χώρος κάτω από τα πλατάνια κατακλύζεται από σκηνές.
Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά, έχει και περιοχές με βότσαλο. Ο βυθός της δεν είναι ομοιόμορφος. Τα νερά, στο μεγαλύτερο μέρος, έξω κοντά στον γιαλό είναι σχετικά ρηχά και αμμώδη, αλλά σε κάποια σημεία υπάρχουν βραχώδης σχηματισμοί. Όσον απομακρυνόμαστε από τον γιαλό, τα νερά βαθαίνουν σχετικά γρήγορα, ο βυθός αποτελείται από άμμο και ψιλό βότσαλο και το χρώμα του είναι το όμορφο γαλαζοπράσινο.
Αριστερά και δεξιά, η παραλία ορίζεται από ψηλούς βράχους, γκρεμούς. Το μήκος της είναι περίπου 1,000 μέτρα και είναι αρκετά φαρδιά (στο νότιο τμήμα της μέχρι 150 μέτρα).
Πολύ κοντά στην παραλία υπάρχουν 3 ταβέρνες που προσφέρουν φαγητό και εφόδια πρώτης ανάγκης. Υπάρχει μια μικρή μονάδα με ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Γενικώς είναι μια παραλία που συνδυάζει φυσική ομορφιά, γαλήνη, παραμονή στη φύση, δυνατότητα φαγητού αλλά και απομόνωση.

2. Καστρί

Το Καστρί είναι ένας οικισμός στο νότιο τμήμα της ακτογραμμής του στενού του Καβοντόρου. Ο οικισμός είναι κτισμένος στους λόφους που περικλείουν ένα μικρό, σχεδόν κλειστό όρμο που έχει όλα τα προτερήματα ενός καλά προστατευμένου φυσικού λιμανιού, με ένα ανατολικό άνοιγμα προς το Αιγαίο.
Η αμμουδιά εκτείνεται κυκλικά για 350 μέτρα και έχει κατά τμήματα άμμο, βότσαλο αλλά και μικρούς βράχους.
Ο βυθός είναι αμμώδης με ενίοτε μικρούς σχηματισμούς βράχων και τα νερά είναι ήρεμα και γαλήνια.
Υπάρχει αρκετό ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Κατά την αρχαιότητα το φυσικό αυτό λιμάνι (Γεραιστός) ήταν πολύ σημαντικό λόγω της θέσης του στον έλεγχο της ναυσιπλοΐας των στενών και χρησιμοποιήθηκε σαν κύριος σταθμός σε εκστρατείες των ισχυρών στόλων των διαφόρων ιστορικών εποχών. Καταγράφονται και αρχαιολογικά ευρήματα.
Ένα μαγαζάκι στην βόρεια πλευρά του όρμου παρέχει φαγητό και εφόδια.
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρο με το νησί Άνδρο στο βάθος.
Αμέσως μετά την στροφή (εκεί είναι η θέση Τσολιάς που απέχει 11,9 km περίπου από την Κάρυστο), δεξιά, ξεκινάει ένας χωματόδρομος που περνώντας δίπλα από ένα αιολικό πάρκο, κατεβαίνει προς τις ανατολικές παραλίες και φτάνει στο Καστρί. Η απόσταση από την Κάρυστο είναι 19,6 km περίπου.

3. Αμυγδαλιά

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας, κοντά στο χωριό Αμυγδαλιά το οποίο απέχει από την Κάρυστο, περίπου 62,5 km.
Η παραλία έχει ανατολικό προσανατολισμό και είναι κυρίως αμμώδης με μικρές πέτρες και με μικρό μήκος.
Ο βυθός είναι βραχώδης και κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρο με το νησί Άνδρο στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το χωριό Πλατανιστός. 5 km μετά τον Πλατανιστό, αρχίζει χωματόδρομος μήκους 34 περίπου χιλιομέτρων, προς βορρά μέχρι την Αμυγδαλιά. Για να φτάσουμε στην παραλία, διασχίζουμε πρώτα το χωριό και συνεχίζουμε για 1,5 km.
Χαρακτηριστικό είναι το ότι στο νότιο άκρο της παραλίας, έχει δημιουργηθεί ένα καταφύγιο αλιευτικών σκαφών και έτσι η πρόσβαση από την θάλασσα είναι εύκολη.

4. Ζαχαριά (Μύλος)

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας, περίπου 3 km από τον οικισμό Ζαχαριά ο οποίος απέχει από την Κάρυστο, περίπου 58 km.
Η παραλία έχει ανατολικό προσανατολισμό και έχει μήκος περίπου 40 μέτρα.
Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά, έχει και περιοχές με λεπτό χαλίκι.
Το νερό βαθαίνει γρήγορα και ο βυθός, 1-2 μέτρα από τον γιαλό, γίνεται αρκετά βραχώδης, κατάλληλος για ερασιτεχνικό ψάρεμα ή παρατήρηση με μάσκα.
Ένας χείμαρρος φτάνει στην παραλία και έχει νερό που τρέχει χειμώνα καλοκαίρι. Το νερό κυλάει πάνω σ΄ ένα βραχώδη σχηματισμό που του δίνει όμορφα χρώματα και σχήματα. Δύο χαρακτηριστικοί γεωλογικοί σχηματισμοί κυριαρχούν στην αμμουδιά. Είναι δύο μονόλιθοι πολύ μεγάλων διαστάσεων, λαξευμένοι από την θάλασσα, ο ένας στην στεριά και ο άλλος μέσα στη θάλασσα.
Στην δεξιά πλευρά της τοποθεσίας και περίπου 50 μέτρα από την παραλία, σχηματίζεται μια μεγάλη ευρύχωρη σπηλιά. Φτάνεις εκεί κολυμπώντας ή με βάρκα. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί μια ξεχωριστή παραλία μέσα στην σπηλιά όπου βρίσκουν καταφύγιο οι φώκες.
Λέγεται ότι αυτή είναι μια από τις σπηλιές-κρησφύγετο του υποβρυχίου Παπανικολής που έκανε τις επιχειρήσεις του στο στενό του Καβοντόρου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γενικώς, είναι μια παραλία που προσφέρει χαλάρωση, απομόνωση και όμορφο περιβάλλον. Tα πλατάνια της ρεματιάς προσφέρουν πλούσιο ίσκιο.
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου με το νησί Άνδρο στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το χωριό Πλατανιστός, 5 km μετά τον Πλατανιστό, αρχίζει χωματόδρομος 30 περίπου χιλιομέτρων, προς βορρά μέχρι την Ζαχαριά.
2 km πριν τη Ζαχαριά στρίβουμε δεξιά στον χωματόδρομο που οδηγεί στα παράλια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δρόμος προς την αμμουδιά, φτάνει ως ένα σημείο και μετά χρειάζεται 10 λεπτά περπάτημα κατά μήκος της όχθης του χειμάρρου περνώντας από ένα νερόμυλο (απ’ όπου πήρε και το όνομα της η παραλία).

5. Παραλία Αρχάμπολης

Η παραλία είναι η κατάληξη της χαράδρας της Αρχάμπολης στην βόρεια πλευρά της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας.
Η περιοχή προσφέρει σημαντικές εκπλήξεις από την άποψη του φυσικού κάλλους, αλλά και λόγω της ιστορικότητας και αρχαιολογικής σημασίας της. Διάσπαρτα αρχαϊκά κτιριακά λείψανα γεννούν στον επισκέπτη την περιέργεια και τον θαυμασμό στα έργα του ανθρώπου κατά την αρχαιότητα.
Η χαράδρα διαρρέεται από χείμαρρο που ξεκινά από την Όχη και καταλήγει σε γραφικό προφυλαγμένο όρμο που ενίοτε διαταράσσεται από τεράστια κύματα και αλλάζει εντελώς η όψη του τοπίου.
Η πρόσβαση (εκτός από την θάλασσα με πλεούμενο) μπορεί να γίνει είτε με το μονοπάτι Θύμι-Αρχάμπολη, είτε με το μονοπάτι Ευαγγελισμός-Αρχάμπολη.
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου με το νησί Άνδρο στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το χωριό Πλατανιστός. Στα 5 km μετά τον Πλατανιστό, αρχίζει χωματόδρομος προς βορρά μέχρι τον Ευαγγελισμό που απέχει περίπου 42,5 km από την Κάρυστο, ή μέχρι το Θύμι που απέχει περίπου 49 km από την Κάρυστο.

Το μονοπάτι Θύμι-Αρχάμπολη:
Το μονοπάτι ξεκινάει από τον κύριο δρόμο δίπλα στον οικισμό Θύμι και κατηφορίζει μέχρι τον οικισμό Αραμπαλέϊκα όπου ενώνεται με το μονοπάτι Ζαχαριά-Θύμι, σε απόσταση 800 μέτρα από την θάλασσα.
Το μονοπάτι κατηφορίζει παράλληλα με τους επιβλητικούς γκρεμούς που σχηματίζουν τον όρμο της Αρχάμπολης και καταλήγει στην βόρεια πλευρά του όρμου. Συνολικό μήκος διαδρομής, περίπου 3 km.

Το μονοπάτι Ευαγγελισμός-Αρχάμπολη:
Ανηφορίζοντας από τον Ευαγγελισμό το μονοπάτι φτάνει μέχρι την διασταύρωση με τον κύριο δρόμο και συνεχίζει πάνω ή δίπλα στον χωματόδρομο για 1 km περίπου.
Φτάνοντας στο διάσελο, στη νότια πλευρά του όρμου, αρχίζει η κατάβαση προς τον όρμο από το ύψος των 200 μέτρων περίπου. Το κομμάτι αυτό της διαδρομής είναι το πιο σημαντικό γιατί προσφέρει εξαιρετική θέα του όρμου, του φαραγγιού και του αρχαιολογικού χώρου, αλλά, και το πιο δύσκολο γιατί είναι βραχώδες, κακοτράχαλο, κατηφορικό, διαβρωμένο και για 1 km περίπου δεν υπάρχει διακριτό μονοπάτι. Συνολικό μήκος διαδρομής, 4 km περίπου.
Για όσους διαθέτουν τα μέσα, η προσέγγιση από την θάλασσα είναι πιο ανώδυνη.

6. Παραλία Ευαγγελισμού

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας, περίπου 1 km από το χωριό Ευαγγελισμός, το οποίο απέχει από την Κάρυστο, περίπου 47,5 km.
Η παραλία έχει ανατολικό προσανατολισμό και στα άκρα της υψώνονται γκρεμοί και έτσι προστατεύεται από τους ανέμους
Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 60 μέτρα.
Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά έχει και περιοχές με βότσαλο. Ο βυθός της δεν είναι ομοιόμορφος. Τα νερά στο μεγαλύτερο μέρος είναι απότομα βαθιά, με βότσαλο και στα άκρα της, σε κάποια σημεία, υπάρχουν βραχώδεις σχηματισμοί μέχρι τον γιαλό, κατάλληλοι για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Στην δυτική πλευρά της τρέχει νερό και φυτρώνουν πλατάνια με πλούσιο ίσκιο.
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου με το νησί Άνδρο στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το χωριό Πλατανιστός. 5 km μετά τον Πλατανιστό, αρχίζει χωματόδρομος μήκους 20 περίπου χιλιομέτρων, προς βορρά μέχρι τον Ευαγγελισμό.

7. Διπόταμος

Η παραλία αυτή είναι προσβάσιμη από την θάλασσα με σκάφος και βρίσκεται νοτιότερα της παραλίας του Ευαγγελισμού.
Είναι μια μικρή παραλία περίπου 40 μέτρων πολύ καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους, διότι σχηματίζεται μέσα σε μία βαθιά εσοχή του κάβου.
Η αμμουδιά της έχει λεπτό βότσαλο και άμμο.
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο καταρράκτης που πέφτει από ψηλά στην παραλία τις εποχές που ο χείμαρρος τροφοδοτείται από τις βροχές..
Γενικώς, είναι μια παραλία που συνδυάζει φυσική ομορφιά, γαλήνη και απομόνωση.

8. Οι παραλίες Λιμιώνας (Σπηλίτσες) και Λινάρι

Είναι δύο πολύ όμορφες, ερημικές παραλίες που βρίσκονται στο κέντρο περίπου της ακτογραμμής του στενού του Καβοντόρο, που η κάθε μία έχει μήκος 150 μέτρων περίπου, με ανατολικό προσανατολισμό.
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορρά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρο με το νησί Άνδρος στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς βορρά, περνάμε το χωριό Πλατανιστός και σε περίπου 29 km από την Κάρυστο, φαίνονται μπροστά δεξιά μας ανεμογεννήτριες. Λίγο πριν το αιολικό πάρκο, στρίβουμε δεξιά στον χωματόδρομο και διασχίζουμε το πάρκο ακολουθώντας την γραμμή που σχηματίζουν οι ανεμόμυλοι. και η οποία κατεβαίνει προς τους χαμηλότερους λόφους και την θάλασσα. Πιο κάτω, θα μας βοηθήσει το να ακολουθούμε τις γραμμές μεταφοράς του ρεύματος (σειρά με ξύλινες κολώνες). Φτάνουμε σ’ ένα σημείο που έχουμε μπροστά μας έναν λόφο με 5-6 γεννήτριες που ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο πάρκο. Ακριβώς εκεί, ο δρόμος διακλαδίζεται (απέχουμε περίπου 31 km από την Κάρυστο).
Αν στρίψουμε αριστερά, πάμε προς στον Λιμιώνα. Ο δρόμος συνεχίζει να είναι κατηφορικός, περνάει δίπλα και από τις τελευταίες ανεμογεννήτριες και κατεβαίνοντας κάτω στην στενή κοιλάδα, καταλήγει κοντά στην παραλία. Στο εκκλησάκι που βρίσκουμε φτάνοντας, αφήνουμε το αυτοκίνητο και περπατάμε για 5 λεπτά ακόμη.
Αν στρίψουμε δεξιά, ακολουθούμε την κατεύθυνση προς νότο. Πρέπει να προσέξουμε να μην στρίψουμε αριστερά μετά από 150-200 μέτρα που κατηφορίζει ο πρώτος δρόμος που συναντάμε. Συνεχίζουμε στον δρόμο που αρχικά πήραμε, ο οποίος θα μας φέρει στο απέναντι βουνό, νότια. Περνώντας το διάσελο, κατηφορίζουμε προς την θάλασσα και τελικά φτάνουμε στο Λινάρι.
Από τον κεντρικό δρόμο μέχρι τις παραλίες, οι χωματόδρομοι δεν είναι σε καλή κατάσταση και καμία φορά απαιτείται όχημα ειδικών ικανοτήτων...
Οι παραλίες είναι και οι δύο με άμμο, όχι μόνο έξω στην αμμουδιά αλλά και μέσα στον βυθό. Οι μεγάλοι βράχοι σχηματίζουν γκρεμνούς, περικλείουν τις αμμουδιές και τις προστατεύουν από τους ανέμους.
Στον Λιμιώνα υπάρχει πηγάδι και στα βράχια σχηματίζονται σπηλιές που αποτελούν καταφύγιο για τον ήλιο και τον τυχόν κακό καιρό. Απ’ αυτές πήρε το όνομά της η περιοχή.
Οι παραλίες αυτές προσφέρουν γαλήνη και απομόνωση. Η φυσική τους ομορφιά είναι απαράμιλλη και το χρώμα των νερών καταπληκτικό.
Για όσους διαθέτουν τα μέσα, η προσέγγιση από την θάλασσα θα είναι πιο ανώδυνη.

9. Παραλίες Λιβάδι, Πλατύς Γιαλός, Άγιοι

Είναι μικρές, λιτές παραλίες στο νότιο τμήμα της ακτογραμμής του στενού του Καβοντόρο.
Έχουν άμμο, βότσαλα και πέτρες και ο βυθός τους είναι γενικά κατάλληλος για ερασιτεχνικό ψάρεμα και παρατήρηση με μάσκα.
Είναι ερημικές παραλίες που προσφέρουν φυσική ομορφιά, γαλήνη και απομόνωση.
Η προσέγγιση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.

Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού ο δρόμος διακλαδίζεται.
Αν ακολουθήσουμε τον αριστερό κλάδο, ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρο με το νησί Άνδρο στο βάθος.

Αμέσως μετά την στροφή (εκεί είναι η θέση Τσολιάς που απέχει 11,9 km περίπου από την Κάρυστο), δεξιά, ξεκινάει ένας χωματόδρομος που περνώντας δίπλα από ένα αιολικό πάρκο, κατεβαίνει προς τις ανατολικές παραλίες.

Αν στρίψουμε δεξιά μετά το χωριό Αετός, ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο παραθαλάσσιο δρόμο προς τον οικισμό Μπούρος, στο άκρο του Κόλπου (10 km). Εκεί, σταματά η ασφαλτόστρωση και αρχίζει χωματόδρομος κατά μήκος της ακτής τον οποίον ακολουθούμε και μας οδηγεί στις παραλίες.

10. Παραλία Αυλάκια

Το τοπωνύμιο Αυλάκια έχει δοθεί στην ακτογραμμή που αρχίζει μετά την θέση Μπούρος στ΄ ανατολικά του κόλπου της Καρύστου και εκτείνεται προς ανατολάς μέχρι τον Καβο-Μαντέλο με τον φάρο. Έχει νότιο προσανατολισμό. Είναι το έσχατο νοτιοανατολικό άκρο της Καρυστίας αλλά και της Εύβοιας.
Όπως η στεριά μπαίνει μέσα στη θάλασσα, δημιουργεί 5-6 κάβους οι οποίοι είναι σχετικά κοντά ο ένας με τον άλλο και ανάμεσά τους σχηματίζονται μικρές παραλίες.
Επειδή αυτή η ακτογραμμή είναι εκτεθειμένη στην ανοικτή θάλασσα, όποτε υπάρχει κυματισμός, είναι έντονος. Τα πετρώματα είναι ασβεστολιθικά-σχιστολιθικά. Έτσι, η θάλασσα λαξεύει τους βράχους και έχουν σχηματιστεί σπήλαια, πέτρινα πλατώ σαν μπαλκόνια πάνω από το νερό, μεγάλες εγκοπές ανάμεσα στους όγκους και ο βυθός έχει πολλές εσοχές και βραχώδη σχήματα.
Η περιοχή προσφέρει και την γαλήνη της μικρής αμμουδιάς και το όμορφο τοπίο από τους βράχους αλλά, πιο πολύ απ’ όλα προσφέρει την απομόνωση. Είναι κατάλληλο σημείο για ερασιτεχνικό ψάρεμα και παρατήρηση του βυθού με μάσκα.
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον δεξιό κλάδο που είναι ο ασφαλτοστρωμένος παραθαλάσσιος δρόμος προς τον οικισμό Μπούρος, στο άκρο του Κόλπου (10 km). Εκεί, σταματά η ασφαλτόστρωση και αρχίζει χωματόδρομος κατά μήκος της ακτής. Από το σημείο που ο δρόμος στρίβει αριστερά και παύουμε να βλέπουμε την Κάρυστο και τον κόλπο της, έχουμε μπει στην περιοχή Αυλάκια.

TOP