© All rights reserved byAetos Beach Bungalows
Developed by iSoftCloud
Τα Χωριά της Καρύστου

Τα Χωριά της Καρύστου

Αετός

Όμορφο, γραφικό χωριό, με πολλά οπωροφόρα και μπαξέδες ανάμεσα σε στενά δρομάκια, το πρώτο που συναντάμε ανατολικά της Καρύστου. Το καταπράσινο τοπίο δίνει τη θέση του σε δαντελωτές παραλίες προς την περιοχή Μπούρος. Προχωρώντας φτάνουμε στο συνοικισμό Μετόχι, απ' όπου αγναντεύεις το άνοιγμα του Νότιου Ευβοϊκού, με το βλέμμα να φθάνει πέρα από το νησί Τζιά.

Μύλοι

Βόρεια της Καρύστου, το χωριό Μύλοι αποτελούσε μέχρι το 1848, (με Δημογεροντία), την πρωτεύουσα της περιοχής. Μισογκρεμισμένους νερόμυλους συναντάμε σε σημεία του χωριού, το οποίο διασχίζουν τρεχούμενα νερά και καλύπτουν πανύψηλα πλατάνια.
Στο μέσο του χωριού βρίσκεται το κεφαλόβρυσο Αργασταράς, πηγή νερού, έμπνευσης στίχων και τραγουδιών συνάμα. Από εδώ ξεκινήστε την περιήγηση στα ξωκλήσια των γύρω λόφων ή πάρτε το μονοπάτι, που ξεκινά από το Μάκρωνα και οδηγεί στο Τσουκάλι, στις Κολόνες και στο Καταφύγιο της Όχης. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε το Castello Rosso (Κοκκινόκαστρο), το μοναστήρι της Αγίας Μαύρας και το κτήμα Μοντοφώλι, όπου σε έναν πρότυπο αμπελώνα καλλιεργούνται ποικιλίες αιγαιοπελαγίτικες και παράγεται το γλυκό κρασί "Κτήμα Μοντοφώλι".

Γραμπιά

Πανοραμική θέα και γάργαρα νερά. Το χωριό, δυτικά του Castello Rosso, μαζί με τους συνοικισμούς Μεκουνίδα και Ρούκλια, αποτελούσαν την πηγή ύδρευσης του κάστρου διαμέσου του ρωμαϊκού υδραγωγείου, το οποίο διασώζεται στη βόρεια πλαγιά του οχυρού.
Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στη Μεκουνίδα, χαρίζοντας σας τη μαγευτική θέα του κόλπου και στη συνέχεια στα Ρούκλια. Σχετικά ψηλά στο όρος Όχη, μέσα στην άγρια βλάστηση, οι οικισμοί αυτοί αποτελούν ορμητήριο για το πέρασμα του φαραγγιού του Δημοσάρη.

Καλύβια

Χτισμένα σε καταπράσινη πλαγιά αποτελούνται από τους συνοικισμούς Νικάσι και Λάλα. Ο Λάλας βρίσκεται ανάμεσα σε δυο ρέματα με δεκάδες υπεραιωνόβια πλατάνια, ένα όμορφο φαράγγι και από πάνω ένας εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός: το οροπέδιο Πλακωτών και τα Στεφάνια του Λάλα. Πρέπει να τα δείτε αν επισκεφτείτε την περιοχή. Πρέπει επίσης να δείτε το σπήλαιο της Αγ. Τριάδας..
Η Βυζαντινή εκκλησία των Ταξιαρχών, καλοδιατηρημένη, αξίζει μια επίσκεψη, όπως και η τοποθεσία Αγία Τριάδα, κοντά στο Νικάσι και οι δισυπόστατες εκκλησίες Αγ.Τριάδα-Αγ.Σπυρίδωνας και Αγ. Γεώργιος-Αγ. Μαύρα.

Πλατανιστός

Το πρώτο και μεγαλύτερο από τα χωριά του Καβοντόρο που συναντάμε αφήνοντας την Κάρυστο.

Κατά την ιστορία αρχαία Δρυοπική πόλη με πολλούς συνοικισμούς.

Αξίζει να επισκεφτείτε το πέτρινο γεφύρι, τις πηγές και τον παραδοσιακό νερόμυλο, κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια, στο Πανοχώρι, ειδυλλιακή περιοχή βόρεια του χωριού και την πέτρινη γέφυρα Αρτινής δόμησης και τεχνοτροπίας στην περιοχή Μαστρογιαννέϊκα. Ανατολικά του Πλατανιστού, στην τοποθεσία Ελληνικό σώζονται τα ερείπια αρχαίου οικισμού (8ος αιώνας π.Χ.) με αναφορές στο Γεραίστιο Ποσειδώνα. Η εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου χτίστηκε από τα ερείπια του αρχαίου τείχους.

Oι οικισμοί του Πλατανιστού είναι: Αγιοι, Ελαιώνας, Επανωχώρι, Καστρί, Μανδηλού (νησί), Πηδουλαίϊκα και Ποτάμι.

Το κολύμπι στην απέραντη παραλία Ποτάμι, μία από τις ομορφότερες του Καβοντόρου, προσφέρει μία καταπληκτική εμπειρία.

TOP